Volvo Zagato

För några dagar sedan när vi hjälpte till att flyttömma en lägenhet så hittade vi en gammal Lektyr från 1971 med en artikel om Volvo Zagato!

Vad är sannolikheten att råka hitta en enda tidning och att just i den hitta denna artikel om bilen som ganska nyligen beskrevs i tidningen Klassiker och nu står uppe i Finspång hos Alucars för en helrenovering.

Trippmätaren

Förra helgen monterade jag ut hastighetsmätaren ur Magnetten för att ta reda på varför inte trippmätaren fungerade. Normalt så gör man detta genom att ta bort ratten, men eftersom blinkersen sitter i mitten på ratten är det inte så enkelt att ta bort ratten. Så istället blev det till att hänga upp och ner i knävecken som en fällkniv under instrumentbrädan. Missade att fotografera så mycket då jag hade fullt upp med ficklampa och skruvmejslar.

Men här är i alla fall hastighetsmätaren öppnad.

Felet var att axeln som driver trippmätaren dels hade lite ytrost och dels hade fettet stelnat så den inte gick runt. Detta ledde till att plastdrevet hade ”gnagts” sönder.

Bror fick hjälpa mig att fräsa ett nytt drev i plast

Efter ihopmontering fick jag användning för min mikroprocessorbaserade hastighetsmätarrigg.  Den styr en motor som kör en kilometer i olika hastigheter så man kan dels testa trippmätaren och dels kalibrera hastighetsmätaren.

Brist på projekt

Den gamla vedboden var i ett vedervärdigt skick.
Dessutom var den ju tom på ved och jag var rastlös då Magnetten nu är besiktigad och körklar och vederbörande behöver lite ny vederkvickelse.

Spikarna kved och den gamla vedboden blev till en hög med ved, och nu har vi ju ingen vedbod att stoppa veden från den gamla vedboden i.

Så det blev till att åka till vedhandlaren och köpa ny ved för att bygga vedbod av.Dvs. vedbod 2.0, något större och något rakare.

Hur många gånger nämns bokstavskombinationen ved i denna text. Den första som svarar rätt vinner en kurs i vedklyvning.

 

 

Provstart!

I dag blev det provstart.

Egentligen provade jag i går, men fick inte igång bilen.
Efter en del kliande i huvudet så konstaterade jag att fördelaren satt ett halvt varv fel, trots att jag hade dubbelkollat innan, men det första man blir blind på är ögonen.

Så i förmidags plockade jag ut fördelaren och flyttade drevet ett halvt varv.
Sedan en grov inställning av förgasare och tändning.

Den startade på första försöket!

Första provturen!

Lite rassel från avgasröret som slår emot något.

Helgens jobb

Värmepaketet blev hopmonterat.

Ventilen till värmepaketet stängde inte så jag plockade isär den.Borrade ur niten och sedan kan man vrida locket.Ser ganska ok ut, lite avlagringar men inte sönderkorroderat.

Efter rengöring av huset och framförallt gummimembranet (som i övrigt efter nästan 60 år var som nytt) la jag på en extra bricka ovanpå fjädern för att öka trycket av membranet mot ventilsätet vid stängt läge.Som ny, och nu är den helt tät när den är stängd.

I och med detta så kunde värmepaketet monteras. Notera också nya gummin på broms och kopplingspedalerna.

Fick hem nya gummidamasker till broms och kopplings- huvudcylindern.

Så nu är den komplett.

Och på plats.

Merparten av elen är kopplad och klamrad, även dräneringsslangar och värmeslangarna är draga genom torpedväggen.